Yangın ihbar sistemleri; oteller, kapalı diğer büyük alanlar çeşitli hammaddeler veya mamül mal bulunduran’ pamuk, plastik, ahşap, polyester, kağıt, vb.’Depo, fabrika ,satış alanları, yanıcı parlayıcı madde, gaz kaçağı riski bulunan yerler, sanayi tesislerinden evlere kadar ihtiyaç olan her mekanda can ve mal güvenliğini yangına karşı erken uyarı sağlayarak koruyan sistemlerdir. Çeşitli dedektörlerden oluşan sistemler aynı zamanda başka birkaç sisteme entegre olarak çalışabilir. Alarm anında havalandırmayı açabilir, asansörü istenen yere getirip tekrar çalışmamasını sağlayabilir, yangın söndürme sistemlerini devreye sokabilir vb. önlemlerin otomatik olarak alınmasına olanak tanır. Analoğ ve Digital ‘adresli’ ve konvansiyonel ‘ zone adresli ‘ ; seçilen kontrol paneline uygun olarak projenin ihtiyacına göre optik , iyonize duman dedektörü, alev dedektörü, elektronik korna, yangın butonu, ‘beam duman dedektörü’ ısı artış dedektörü, sabit sıcaklık dedektörü’ kapı çek ‘istasyonları, kapı mıknatısları vb. ekipmanlardan oluşan sistemlerdir. Yangın Alarm Sistemleri 3 farklı Sistem olarak tesis edilmektedir.
1- İnteraktif yangın İhbar sistemleri – Diğital adresli Yangın İhbar Sistemleridir. Bu sistemde alınan ihbar hem dedektörde hemde panelde değerlendirilir ve ikili doğrulama metoduyla çalışır.
2- İntelligent Yangın İhbar Sistemleri – Analog adresli Yangın İhbar Sistemleridir. İhbar değişik sevilerde dedektör veya ekipmanlardan alındıktan panelde değerlendirme metoduyla çalışır.
3- Konvansiyonel Yangın İhbar Sistemleri – Bu sistem zon adresleme metofuyla çalışır. Bu sistemde bölge bölge adresleme yapılır. Her bölgeye maksimum 20 dedektör veya ekipman yerleştirilebilir, Algılama seviyesi yoktur.
Sadece alarm seviyesi vardır. Bazı Yangın İhbar Dedektör ve Ekipmanları
> Optik Duman Dedektörleri – Yangın öncesi görünmeyen dumandan itibaren her alarm seviyesini algılayan dedektörlerdir ve aşırı duman olmayan yerlede kullanılır.
> Isı Artış Dedektörleri – Aşırı duman veya buhar olan ortamlarda kullanılır ve ortamdaki ısının ani artışı prensibiyle çalışır.
> Gaz Algılama Dedektörü – Değişik türdeki gazlara özel olarak imal edilir ve Gazın ortamdaki seviyesinin algılanması ile çalışır.
> Siren – Algılanan alarmı Ses ve ışık uyarısıyla bildiren saha ekipmanıdır.
> Manuel Buton (Kır-Bas) – Yangının otomatik algılanmadığı yerlerde kullanılır ve elle camı kırılarak veya butonuna basılarak çalışır.
> Konvansiyonel Zon Modülü – Genel olarak adresli sistemlerde mekan olarak algılanması gereken yerlerde kullanılır.
> Röle ve Pulse kartı – Algılanan yangınsonucunda Saha ekipmanlarının (Manyetik kapı tutucu, Yangın Pompası, Selenoid yangın vanaları) kumanda edilmesi için kullanılır.